Bahan-Bahan :-
-Ketam semestinya !
-Bawang merah kecil yang dihiris halus
-Halia dihiris halus {sedikit}
-Bunga lawang & Buah Pelaga {secukupnya}
-Baby carrot
-Cendawan enoki
-Daun sup
-Bawang goreng
-Garam
-Air Secukupnya
Cara-cara :-
1. Tumiskan Bunga lawang & buah pelaga sehingga garing
2. Masukkan hirisan bawang merah & halia. Masakkan sehingga garing
3. Masukkan air & baby carrot
4. Tunggu sehingga mendidih & masukkan ketam dgn cermat (supaya ketam tidak hancur)
5. Masukkan garam secukup rasa & cendawan enoki
6. Renih selama 5-6 minit
7. Sup sedia dihidang bersama daun sup & bawang goreng
Selamat mencuba !!!
K e t a m K u l i t L e m b u t
http://softshellcrabkl.blogspot.com
Facebook : ketam kulit lembut
Instagram : softshellcrabkl
Email : softshellcrab84@gmail.com
No comments:
Post a Comment